søndag den 16. oktober 2016

Hvorfor skulle vi tage tangtilskud når der er tilsat jod til kogesaltet???


Til Tangfestival
I Edinburgh for nylig
havde jeg lejlighed til
at møde den skotske
videnskabskvinde
Monica Wilde.



Hun har lavet denne pragtfulde
publikation om at overleve
det moderne samfunds
stress/overanstrengelse.
Publikationen handler om
skjoldbruskkirtlen
og hvorfor det er så vigtigt
at den får jod nok.
Jeg har med Monicas
tilladelse skannet
hele publikationen
og fortæller her
historie om den.


Man kunne kalde Monica
en urte medicinkvinde.
Hun er uddannet inden for
urtemedicin og arbejder
for det skotske
Englands førende urteeksperter,
grundlagt af Duncan Napier
i Edinburgh i 1860.
I øvrigt underviser hun flittigt
i at plukke svampe og tang
til eget forbrug og
underviser i kunsten
at bruge tang i maden.


Monica skriver:
Siden tidernes morgen
har mennesker spist planter
inklusiv alger så som tang.
Hen over de tusindvis af år
har vores organisme udviklet
et maksimalt, næringsmæssigt
udbytte af de planter,
vi konsumerer.
Gennem tiderne har vi lært,
at der er særlige planter,
der, når de bruges korrekt,
kan give os et
forhøjet velvære
i sådan en grad,
at det kun kan betegnes
som livsvigtigt.

Imidlertid er vores moderne liv
som bekendt meget anderledes
end det var engang.
Maden vi spiser har forandret
sig radikalt, men genetisk set
er vi fortsat skabt til at spise
det samme forfædrene gjorde.
Her i England, (det gælder
lige så vel i Danmark
som i de vestlige lande i øvrigt),
er der specielt ét næringsstof,
vi i almindelighed får for lidt af,
hvilket er af skæbnesvanger
betydning for helbredet.
Det er jod.

Forskere har undersøgt sagen
og konkluderer:
76% af britiske skolepiger
i 14 års alderen
og 66% af voksne kvinder
lider af jodmangel.
52% af britiske studerende
i tyverne lider af jodmangel.
82% af britiske gravide kvinder
lider af jodmangel.
49% af nyfødte i England
lider af mangel på jod
i en mild grad.
Globalt set får 3%
af verdens befolkningen
struma begrundet
i jodmangel.


Jod er livsvigtigt
for skjoldbruskkirtlens
optimale funktion.
Mangel på jod er årsag til:
Gå energimæssigt "død" fra midt på dagen,
at tage på i vægt,
depression,
kolde hænder og fødder,
forstoppelse,
hjerte/kredsløbs lidelser,
intellektuelt forfald/hukommelsestab/
konfus/manglende fokuseringsevne
og forekomst af forskellige typer kræft.
For fostre kan jodmangel hos moderen
betyde indlærings vanskeligheder
efter fødslen, at blive født som dværg
eller som autist.

Er du klar over at
World Health Organisation
WHO
har erklæret at
de fleste af verdens lande
har et nationalt problem,
der hedder jodmangel?

Jeg kan tilføje: Ifølge WHO
er der lang vej at gå endnu
før udfordringen er løst.
Det skriver de for nylig i denne
som jeg ikke oversætter,
men engelsk kyndige
kan læse den.

Selv mild jodmangel gennem
graviditeten gør uoprettelige skader
på barnets indlæringsevne
de første 9 år af livet.

Underaktiv skjoldbrusk kirtel
også kaldet myxodem,
opstår på grund af
for lidt jod i kosten.
I England alene
er der 1,6 millioner
mennesker, der af den grund
får ordineret levotyroxin
af lægen.


Nå. Hvad er jod så for noget?
Jod er dét mineral som din
skjoldbrusk kirtel er nød til
at få nok af for løbende at kunne
producere de hormoner, din
krop behøver for at fungere
uanstrengt normalt.
I naturlig form findes det
i tang og fisk
og ganske lidt i mælk og æg.
Det bliver også syntetisk/
kemisk fremstillet med
navnet Kalium Iodid
(potassium iodide),
der i mange lande
tilsættes det blegede,
hvide køkkensalt,
eller sælges som kosttilskud
efter anbefaling fra WHO.
Populært sagt er jod
det "brændstof",
der sætter denne kirtel
i stand til at gøre det arbejde,
den skal.
Med for lidt af det
svarer det til at en bil
løber tør for brændstof
inden målet er nået.

Nå. Ja. Hvad er skjoldbrusk
kirtlen så for en ting???
Den har form som en sommerfugl
og sidder lige neden under
adamsæblet foran på
struben.
Der er også to
biskjoldbrusk kirtler.
De er en del af kroppens
kirtel system,
lige som vi har bugspytkirtlen,
der skal producere insulin
og binyrerne, der skal
producere
binyrebarkhormon.

Hvad skal skjoldbrusk kirtlen
gøre godt for???
Den bruger jod til at producere
tre hormoner, enhver celle
i kroppen dagligt har brug for.
Thyroxin (T4) der senere
omdannes til T3 i kroppen.
Triodothyronin (T3),
et hormon der er nødvendigt
for enhver celle i kroppen.
Calcitonin der bruges
af biskjoldbrusk kirtlerne
til at sørge for at
afbalancere blodets
calcium indhold.
(NB: Beklager at der tilsyneladende
ikke findes danske navne for
de tre nævnte hormoner).


Skjoldbruskkirtlen
og hormonerne den producerer
har mange vigtige funktioner.

Den kontrollerer vækst og udvikling
i forsterstadiet.

Den styrer kroppens stofskifte,
den hastighed hvorved
din krops biokemi fungerer.

Den gør det muligt at opretholde
den fornødne kropstemperatur.
Ingen kolde hænder og fødder.

Enhver celle i kroppen har en
receptor for modtagelse af
og behøver de hormoner
skjoldbruskkirtlen
producerer.

Det gælder også kvinders
brystvæv.
Flade bryster er jodmangel.
I stedet for kosmetisk indgreb
kunne jod nok overvejes.

Hvad er en underaktiv
skjoldbruskkirtel???

Hypothyroidism
er navnet på den tilstand,
hvor skjoldbruskkirtlen
ikke producerer nok hormoner.
Det er årsag til at kroppens
stofskifte sker for langsomt.
Så opstår der ubalancer
i kroppens biokemi.
Hvis ikke du får jod nok
i din kost, så udvikler
du over tid en
underaktiv
skjoldbruskkirtel.
Myxødem.


Hvad er symptomerne på
underaktiv skjoldbruskkirtel?

- energimangel
- svært ved at tabe sig
- tør skellende hud
- tyndt hår
- forstoppelse
- nedsat hjerterytme
- at fryse selv om det er varmt
- muskelsmerter/-kramper
- dårlig hukommelse og
manglende intellektuel formåen

Bliver der ingenting gjort ved det
fører det til:

fedme
struma
melankoli og depression
senilitet og demens
nedsat fertilitet
lidelser i hjerte/kredsløb systemet
at være kold hvor der skulle være lunt
sukkersyge
forhøjet risiko for tidlig død



Den mest almindelige grund
til en svækket skjoldbruskkirtel
er at få for lidt jod.
Kirtlen bliver stresset
af det og producerer
et hormon ved navn TSH
for at forsøge at stimulere
en højere produktion
T3 og T4.



Monica er meget direkte:
"Vær sikker på du får tilstrækkeligt
jod i din kost for at forhindre
din skjoldbruskkirtel i at
blive underernæret
og lukke ned".

Hvis du venter for længe
med at korigere jodindholdet
i din daglige kost,
vil du højst sandsynligt
skulle tage medicinen
levothyroxin hver dag
resten af livet.

Din læge kan teste
om din skjoldbruskkirtel
er klinisk underaktiv.

Hvis kirtlen ikke er alt
for beskadiget og
fungerer på grænsen
til normalt/du har
symptomer på
underaktiv kirtel,
men testen viser
at kirtlen ligger
i normalområdet,
vil du meget sandsynligt
opleve, at det vil gøre
en stor forskel at
få jod nok dagligt.



Hvilke er de bedste kilder
til jod i kosten?

1½ makrel giver noget.
Det gør 3 store glas mælk også,
eller 2 af de største æg.
Jodsalt kan også gøre
noget ved det,
men det bedste er
tangtilskud.

Så lidt som en ½
teskefuld granuleret
buletang gør forskellen,
tilsat din mad.

Som Monica skriver:
"Vi er klar over, at det ikke
er alle, der bryder sig om
smagen af tang.
Derfor har vi hos Napiers
kapsler med ½ gram
granuleret buletang,
det er nemt at sluge
om morgenen".



Grunden til at der også står
Seagreens på dåsen er,
at kapslerne er produceret
af det skotske Seagreens.
Andre forretningsdrivende
må gerne give Seagreens
produkter deres eget navn.
Det skal blot være anført,
at producenten er
Seagreens.
Seagreens egne kapsler
med et ½ gram buletang.



Selv om du spiser sundt
er det sandsynligt,
du får for lidt jod
med mindre du spiser
meget fisk eller
bruger tang i maden.
Der er en anden grund til
at det ikke er særligt heldigt.
Jod er i det periodiske system
beslægtet med giftstofferne
Flourin, Chlorin og Bromin.
Får skjoldbruskkirtlen
ikke jod nok, optager
den disse tre i stedet,
hvilket der er mange
kilder til i miljøet.
Mange mennesker er klar
over dette og bekymrer
sig over det.
Den gode nyhed, leveret af
Dr Circus allerede i 2009, er,
at atomvægten af jod er
væsentligt større end
de tre nævnte.
I det øjeblik du får jod nok
"bokser" jodet så at sige
de andre ud af kirtlen,
lidt lige som en tung
bokser i en ring
har nemt ved at
slå en let bokser
til tælling.



Hvilken slags jod er det bedste?

Der er to slags jod.
Syntetisk fremstillet
Kalium Iodid
(Potassium Iodide),
der er tilsat jodsalt
og som bruges i
mange kosttilskud.
Den anden slags
er såkaldt keleret jod,
der naturligt findes
i havtang.

Du har muligvis hørt,
at for meget jod kan
overstimulere
skjoldbruskkirtlen/
gøre den overaktiv
eller være årsag
til autoimmun
lidelse så som
Hashimoto's thyroiditis.
De sjældne tilfælde
der har været af det,
var forårsaget af
det syntetiske jod.

Syntetisk Iodid
optages meget hurtigt
i kroppen.
Det bliver også
hurtigt udskilt igen.
Det er ikke særligt smart.
Det er heller ikke særligt smart
at det er tilsat bleget køkkensalt.
Der er kun 13 µg Iodid
i et gram køkkensalt.
Skulle du der fra få nok
skulle du bruge så mange
gram af saltet,
at der er risiko
for forhøjet blodtryk.

Naturens eget jod
optages langsommere
end det syntetiske,
men forbliver også
i kroppen i væsentligt
længere tid.



Det kan rent videnskabeligt
måles på urinen, at det
forholder sig som oven for nævnt.
Nyrerne udskiller jod.
Den røde kurve er Iodid.
Den grønne er tangjod.
Siden alle kroppens celler
har brug for hormonerne
skjoldbruskkirtlen skaber,
siger det sig selv cellerne
har brug for, at der døgnet
rundt er jod nok i kroppen.

Et godt spørgsmål er,
hvorfor WHO vælger at anbefale
Iodid som jodtilskud, i stedet
for at anbefale kontrolleret
indtag af tang???
Jeg ved det ikke,
men måske tænker de:
"AHHH ... det hjælper
nok ikke noget at
anbefale folk at
bruge tang i maden" ...
og vælger derfor
noget syntetisk
fremstillet ...
I det mindste nævner de,
at mennesker der bruger
tang ingen
jodmangel har.



Napiers har lavet et forsøg
sammen med professorer
fra Universitetet i Skotland.
50 kvinder i tyverne,
alle diagnosticeret med
underaktiv skjoldbruskkirtel
fik i forsøget så lidt som
et ½ gram buletang
i kapselform dagligt.
Forsøget påviste i alle
tilfælde normalisering
af kirtlen.







Den der ønsker at læse
hele Monicas publikation
kan gøre det her:
http://www.tang-thorkil.dk/wp-content/uploads/2016/10/SeaweedBooklet-e.pdf

♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥