søndag den 10. april 2016

Seagreens Salad & Condiment ♥


Det er ikke umiddelbart indlysende
at Seagreens Salad & Condiment
er tangtypen, der ses på billedet.
Men det er det.
Jeg plukkede det viste eksemplar
i yderste skærgård i Norge
i april 2014. Sjovt nok
fulgte den lille ædelsten med.
Siden har den hængt til pynt
i køkkenet, knastør.
Her er den blødt op
i koldt vand.
I løbet af et kvarters tid
voksede det til
oprindelige størrelse,
der er 200% tungere
end når den er tør.


Jeg tog dette billede i Norge.
Salad & Condiment
er det tang, der hænger
i klaser ned fra
kampestenen.
På dansk hedder
det ishavstang.
Hvor er havet henne?
Det er jo tang!
Ja. Men to gange i døgnet
er vandet så lavt,
at ishavstangen
er oven over
vandstanden.
Her ses det ved højvande:


Det kan kun håndplukkes.


Derfor er det mere dyrt
end buletang.
En mand kan plukke
omkring 200 kilo
ishavstang på en dag.
En havgående mejetærsker
kan høste 10 tons buletang om dagen.



Så vidt jeg ved er Seagreens
de eneste, der sælger
ishavstang.
Det kommer i en
grøn dåse med 50 gram.


Det kán tygges direkte fra dåsen.
Jeg bruger det f.eks. på spejlæg:


På et blødkogt æg:


Eller som ingrediens i hjemmelavet
smørreost:


Runerne på det indledende billede
antyder ishavstang er tudse gammelt,
uden at have ændret skikkelse.
Fotografier fra stenalderen
er ikke lige sådan at opdrive.
Men denne tegning af det
er skabt allerede i 1832:


Det ligner fuldkommen sig selv,
hvilket antyder en høj grad
af integritet over for
cellemodificerende
indflydelser.

En mulighed for at købe det er lige hér:

♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥