mandag den 17. august 2015

Ishavstang ... Pelvetia ... som madpynt ♥


Maden blev spist som tilbehør
til et aftensmåltid. Det er
syltet ingefær og hjemmelavet
tangpesto anrettet oven på små
stykker røget laks. Der er drysset
lidt reven ost ud over og til sidst
er der "plantet" et lille stykke
råmarineret Ishavstang oven i.

Forvent ikke at hjemkøbt
Ishavstang ser nøjagtigt ud
som på billedet. Det er et
unikt eksemplar der
er fotograferet her.

Navnet på tangen kommer af,
at det er høstet i arktisk hav.
Lofoten i Norge, hvor det
vokser i tykke tæpper
i det laveste vand.



Neden under tæpperne
står nye skud parat
til at overtage den
vokseplads de
udvoksede
stykker
havde
besat.
På den
måde er
det bæredygtigt
at luge godt og
grundigt engang imellem.

Det er en traditionel brugt
tangtype i nordeuropa.
Så velyndet at Clannad
allerede i 1976 skrev
en sang for at hædre den.
De bruger dens irske navn
Dúlamán:


Forøvrigt er den med i norske
kogebøger fra krigens tid
om fødevareemner man
selv kan skaffe sig.

Seagreens høster den
på kysten af øgruppen
Hebriderne vest for
det nordligste Skotland.
Den forhandles under
navnet Salad & Condiment,
Pelvetia. Det betyder bare,
den kan blødes kortvarigt op
i koldt vand og bruges som
jeg f.eks. har gjort eller i
en grønsagssalat eller
den kan knuses i
morter, kaffemølle
eller kværn og
bruges som
krydderi.
Den er så fuld
af livsvigtige
næringsstoffer,
at selv meget lidt ...
en teskefuld ...
mætter alvorligt meget,
hvilket der bør tages
højde for, når den
bruges.

En mulighed for at
købe den hjem
♥ ♥ ♥ ♥
♥ ♥ ♥