lørdag den 19. september 2015

Rapsolie med Ishavstang ♥



Der er ingenting nyt ved
Ishavstang i nord Europa.
Det er gammelkendt.


I norske kogebøger fra krigens tid
omtales det som en af de typer
af tang, man selv kan samle
og bruge i maden.
I Norge hedder det
Sauetang, saue = får,
fordi man har observeret
at de vilde får gnaver
af det. Formentlig
derfor smager de
norske, tørrede
lammekøller
Fenalår så
henrivende
godt ♥
I Irland er der
langvarig tradition
for at bruge det.
I 1976 skrev Glannad
en hyldestsang til
Ishavstang.
Dúlamán
er det irske navn
for denne tang.


Dúlamán er også med som
en af de tangtyper
Prannie Rhatigan
anbefaler at høste.


Selv om det har et dansk
navn vokser det ikke
i indre dansk
farvand.
Det er indre hav
for næringsfattigt til.
Det fortæller lidt om
hvor næringsrig en
tangtype det er.
Vi bruger det
på mange
forskellige måder.


Een af dem er, at lade det
trække i rapsolie, vi typisk
bruger i dressinger.
De gode indholdsstoffer
er såvel vand- som
fedtopløselige.


Det er også kønt som
madpynt og er endda
nemt tyggeligt i rå,
tørret tilstand.

Foreløbig er Seagreens
den eneste forhandler
til det danske marked
via forskellige
Webshops.
En af dem er
Hvorfor Seagreens
har valgt at kalde
tangtypen
Salad & Condiment,
skal jeg ikke kunne sige.
Måske er det bare
for at fortælle,
det egner sig
til brug i salater
og har UMAMI effekt
brugt i varme retter.