lørdag den 10. oktober 2015

Allergenfrit smør med Buletang ♥




Der findes mennesker
der er allergiske
over for proteinet
kasein i mælk og
mælke produkter.
I stedet for at bruge
planteolier kan disse
mennesker gøre brug af
oprenset smør. Det er en
ældgammel tradition fra
mellemøsten, der går ud
på at rense smørret for
samtlige urenheder.
Jeg viser her i detaljer,
hvordan rensnings
processen forløber.
Oprindeligt var det
ikke for at gøre
smørret allergenfrit.
Sådan allergi fandtes
ikke dengang.
Det var for at
forhindre smørret
i at blive harsk.
I Indien kaldes
det Ghee.
ARLA har
fremstillet noget
tilsvarende
til indvandrere,
der efterspørger det.
Men med en latterlig
kort holdbarhedsdato,
da det netop handler
om at gøre smørret
langtidsholdbart
uden at være på køl.
Jeg har købt tre
pakker usaltet smør,
pakket dem ud og
lagt dem op i gryden
ved medium temperatur.
Det smelter rimeligt
hurtigt. Grunden til
jeg kender det er,
at det var mit
ansvar som
Køkkenchefen
i Storkøkkenet
på Borrehus
Folkehøjskole
at sørge for,
der hele tiden
var Ghee
tilgængeligt.
Når smørret er smeltet
er olien grumset og
skummer meget.
Dette skum skal
skummes af
med en ske,
stille og roligt.
Processen kræver
man er over det
hele tiden.
Der er ingen
tid til
svinkeærinder
eller oversprings
handlinger.

Efterhånden som det skrider frem ...
det ta'r den tid det ta'r ...
bliver olien mere og mere klár.
Til sidst er olien så klar,
at det tydeligt er til at se
bunden af gryden.
Læg mærke til
at jeg nu har
skruet ned til
2 ud af 9.
Simre simre.
Så er det tid til at hælde koens olie
igennem et viskestykke anbragt
i et dørslag med en beholder
under, der kan tåle den
varme olie.
Billedet skulle gerne illustrere
olien er gennemsigtig nu.
På bunden af gryden er der også
aflejret urenheder. De er godt
brændt fast og det er noget
af et knokkel at gøre
gryden rén igen.
Knofedt og en blid
skuresvamp
klarer opgaven
perfekt ;-)
Til sidst tilsætter jeg
6 spiseskefulde
granuleret Buletang
købt hjem fra én af
Det indgår ikke i det
oprindelige Ghee
koncept, men
det giver mig ...
og dermed OS ...
en perfekt stegeolie
og Buletangssmør
til rugbrødsmadderne.
Hæ Hæ.
♥ ♥ ♥
Så igen
sagt: Hvorfor
pokker skal
Buletang
på engelsk hedde
Culinary Ingredient?
Tjah ... Sådan er det bare ...
og det er en kulinarisk
ingrediens ♥